.post-body img { width: 500px!important; height: auto!important; }

23 Mart 2016 Çarşamba

Duyu Organları

                      DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

  Duyu organlarımızla görür, duyar, hisseder, koklar ve tadarız. Yani çevremizle vücudumuz arasındaki iletişimi duyu organlarımızla sağlarız.
Görevlerine göre 5 tanedir. Bunlar;
§  Göz
§  Kulak
§  Burun
§  Dil

§  Deri

1.GÖZ
Çevremizdeki varlıkları gözlerimizle görürüz. Göz, görme duyu organımızdır.
Çevremizi görmemizi sağlayan gözlerimizin sağlığına dikkat etmeliyiz. Bunun için her sabah yüzümüzü yıkamalı ve tozlu ortalardan uzak durmalıyız.

Okuma ve yazma sırasında gözümüz ile kitap arasında 30-35 santimetre mesafe bırakmalıyız. Göz sağlığımız için ışığın soldan gelmesine dikkat etmeli ve gözlerimizi fazla ışıktan korumalıyız.
Göz sağlığımız için beslenmemize de dikkat etmeli, bol bol havuç, süt ve balık tüketmeliyiz. Ayrıca televizyona yakından bakmamalı, bilgisayar başında uzun                                              süre vakit geçirmemeliyiz.
                                         


2.KULAK
Çevremizdeki sesleri kulaklarımızla işitiriz. Kulaklarımız sayesinde duyduğumuz seslerle çevremizi daha iyi tanırız. Kulaklar işitme duyu organımızdır.

Kulaklarımızın sağlığını korumak için kulaklarımızı temiz tutmalı ve dış darbelerden korumalıyız.
Soğuk havalarda kulaklarımızı koruyacak şekilde giyinmeliyiz.Sesin yüksek olduğu ortamlarda uzun süre durmamalıyız.
3.BURUN
Çevremizdeki kokuları algılamamız ve birbirinden ayırt etmemizi sağlayan organımız burundur. Burun koku alma duyu organımızdır. Aynı zamanda burnumuzla nefes alıp veririz.
Kokuları algılamamızı ve nefes almamızı sağlayan burnumuzun sağlığı için temizliğine dikkat etmeliyiz. Burnumuz tıkandığında bol su ile temizlemeliyiz.
Keskin, yakıcı kokulu ve ne olduğunu bilmediğimiz maddeleri koklamamalıyız. Burun tıkanıklığına yol açan nezle, grip gibi rahatsızlıklarda çabuk iyileşmek için C vitamini içeren portakal, mandalina, yeşilbiber gibi besinler tüketmeliyiz.
4.DİL
Besinlerin tadının acı, tatlı, ekşi, veya tuzlu olup olmadığını dilimizle anlarız. Dil tat alma duyu organımızdır. Dil, konuşmamıza, besinleri çiğnememize ve yutmamıza da yardımcı olur.

                                         
 Dilimizin sağlığı için ağız temizliğine dikkat etmeliyiz.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyecekler yememeliyiz. İçeriğinden emin olmadığımız yiyecekleri tüketmemeliyiz.


5.DERİ
Nesnelerin Sıcak, soğuk, sert, yumuşak, düzgün, pürüzlü pürüzsüz olup olmadığını derimizle algılarız. Deri, dokunma duyu organımızdır. Derimiz vücudumuzu dış etkilerden korur, vücut ısımızın ayarlanmasına yardım eder.
Derimizin sağlığı için, derimizi ezilme, kesilme ve yanmalardan korumalıyız. Vücudumuzu temiz tutmalı, haftada en az iki kere banyo yapmalıyız. Güneşli ortama çıkarken başımızı ve yüzümüzü korumak için şapka takmalı, vücudumuza koruyucu kremler sürmeliyiz.
Beş duyu organımızdan her birinin farklı görevi vardır. 
Çevremizi algılamamızı sağlayan duyu organları birbirleri ile ilişkilidir. Örneğin gözümüz kapalı iken sesleri daha iyi duyarız. Eğer burnumuz tıkalıysa yemeklerin tadını tam alamayız. Çevremizi algılarken duyu organlarımızı aynı anda kullanırız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder